Ефірне масло ромашки: блакитний, римської, марокканської

ефірне масло ромашки

Ромашка - один з найбільш невігадлівіх российских квіток, відоміх у нас всім и шкірному. Які Тільки імена НЕ прідумувалі для неї в Народі: ромашку називається дівочім квіткою, або девичником, соняшник, белюшкой, невісточка, белоголовнік, Ворожко и маткової травою. Остання назва має вагому причину: наукова назва роду ромашка - Matricaria, походити від латинську слова matrix, Що означає матка - з найдавнішіх часів це нехитре рослина з успіхом вікорістовувалося для лікування жіночіх захворювань.

Ромашка відносіться ботанікамі до сімейства айстровіх, и зараз ее нараховують около 22 відів, но найвідомішій и найпошіренішій вид - ромашка аптечна, або звичайна, лікарська, німецька - назв у неї багато, и Одне з них - ромашка блакитна. Мі розповімо тут про деякі Властивості ефірніх масел, одержуваніх з найбільш часто вікорістовуваніх відів ромашки, и теж будемо назіваті ромашки аптечної блакитний: справа в тому, что ее ефірне масло, Пліній и щільне, має блакитний колір, хоча з годиною, при зберіганні, воно становится зеленим або даже коричневим.

Зростанні ромашка блакитна по всій Европе и в Західній азії-трохи пізніше вона з'явилася в Амеріці та Австралии. Ніжно-блакитних квіток на стеблі цього виду очень багато, и самє з них добувають ефірну олію, способом парової дістіляції, но его виходе Вже не так багато - Всього 0,5% від вікорістовуваного сировини. У всьому мире за рік віробляють лишь кілька сотень кг ефірного масла ромашки блакитний - коштує воно дорого, а фальсіфікується й достатньо часто. Можна зустріті и недорогих масло ромашки, теж отримується способом парової перегонки, но з додаванням лимонного масла - по запаху воно сильно відрізняється. У вісокоякісного масла аромат трав'яних, Стійкий и глибокий, з солодким фруктовим и пряним відтінком, злегка нагадує запах Тютюн або Сіна - загаль, пахне масло ромашки дивно.

Отрімуваті з ромашки ефірне масло люди навч ще в XV столітті: в Европе его часто застосовувалі во время воєн, як антисептик - воно застосовувалося даже в середіні XX століття, коли ЗАСОБІВ дезінфекції Було Достатньо.

Сьогодні ромашку блакитну вірощують у багатьох странах Центральної и Західної Європи - самє там ее и назівають немецкой- Використовують ее для Отримання масла и як суху сировину для лікування хвороб. Хімічний склад масла ромашки Складна, як и у всех ефірніх масел, и змінюється в залежності від того, на Якій Стадії розвітку перебуває рослина: Наприклад, в период Цвітіння в ромашці БАГАТО Сесквітерпені бисаболола, а во время зростанню более Іншого Сесквітерпені, фарнезен - ЦІ Речовини зазвічай візначають аромат рослин. У маслі ромашки такоже містяться кумарини, монотерпенов, ефірі та Інші складні сполуки.


Лікувальніх Дій у цього масла БАГАТО: потогінну, жарозніжувальну, протізапальну, ранозагоювальну, антиоксидантну, антіанемічна, болезаспокійліву, спазмолітічну, бронхолітічну, антіалергічну, протинабрякову, вторгнень, глістогінній, бактерицидну, протигрибкові, тонізуючу, жовчогінну, заспокійліву, седативну. Що стосується останніх Дій, то масло ромашки добро допомагає долаті гнів, перезбудження и нервозність, знімає втому, позбавляє від страху невдачі, хвілювання и дратівлівості, покращує якість сну, роблячі его більш глибоким и спокійнім.

Можна застосовуваті масло ромашки блакитний при самих різніх хвороби, а такоже для їх ПРОФІЛАКТИКИ. Наприклад, воно пріскорює процес травлення, покращує апетит, нормалізує роботу печінкі и жовчного міхура, лікує діспепсію и усуває кольки в кишечнику.

При стоматологічних захворюваннях: пародонтозі, гінгівітах, стоматитах та ін. Масло ромашки відмінно доглядає за порожніною рота - воно пріскорює одужання.

При інфекціях сечовивідних Шляхів - Наприклад, при цістіті, корисний масаж ніжньої части живота з маслом ромашки, а такоже ванни и компреса з ним. Ромашка Взагалі НЕ даремно вважається жіночім Рослин: ее ефірне масло допомагає при пологах, запобігає післяпологові ускладнення, підтрімує здоров'я слізової Оболонки піхві, знищує патогенну флору, лікує дісменорею и позбавляє від передменструальний синдром.

При набряках, розтягнення и ударах роблять холодні компреси з маслом ромашкі- при артритах, ревматізмі, других захворюваннях суглобів и м'язових болях з ним роблять масаж - 5 крапель на 10 мл базового масла.

Імунна система теж зміцнюється, Завдяк Дії масла ромашки: воно спріяє збільшенню кількості лейкоцітів, нейтралізує токсини, має бактерицидну дію и зніжує підвіщену температуру при простудних и вірусніх захворюваннях. Активні Речовини, Якими Багате масло ромашки, знищують БАГАТО хвороботворніх мікробів, тому его з успіхом застосовують при бронхітах, ангінах, ларінгіті и пневмоніях. Алергічні Реакції, віклікані порушеннях в работе імунної системи, при застосуванні масла ромашки теж зникають.

При шкірніх захворюваннях це масло такоже ефективного: воно усуває сухість, знімає свербіж кожи, лікує Кропив'янка та екзему - в ціх випадка теж допомагає масаж-загоює абсцесов и віразкі, что погано загоюються рані- знімає запалений при укусах комах и опіках, в тому чіслі и Сонячних.


У домашній косметології масло ромашки застосовується для догляд за шкірою - особливо за чутлівою, и за волоссями - воно допомагає даже при ПОЧИНАЄТЬСЯ облісінні, жівлячі волосся и покращуючі їх зростання. Волосся после его! Застосування стають товщі и сільніше-шкіра заспокоюється, а пігментні плями и веснянки освітлюються.

Всередину масло ромашки пріймають, як болезаспокійлівій, антісептічна, спазмолітічну засіб: при анемії, хвороби печінкі, жіночіх захворюваннях и т.д. - По 1-2 Краплі з чайною ложкою меду, запіваючі Склянка теплої чаю.

Ромашка римська - це Інший вид, и ее часто назівають пупавки благородної, а зростанні вона Переважно в Европе. Ефірне масло ромашки римської відрізняється більш світлім відтінком, и склад у него Дещо Інший: у ньом более ненасіченого вуглеводню азулена - Речовини, что володіє дезодорує, протіалергічну, протізапальну, регенеруючу и вираженість зволожуючу дію. Коштує це масло ще дорожча, но и застосовують его в медицині и косметології Ширшов: так, воно часто входити в препарати для дітей, тому что Швидко заспокоює подразнення діхальніх Шляхів, кожи та др.Еффектівно масло ромашки римської відносно центральної нервової системи: воно покращує пам 'ять, усуває депресію, знімає роздратування, допомагає при істерії и безпричинно почутті страху.

Інші Дії масла римської ромашки: зміцнює імунітет, зменшує Головні Болі, Болі при ревматізмі и артріте- допомагає при розлади піщеваренія- лікує рани и шкірні захворювання алергічного и інфекційного характеру и т.д.

Ромашка марокканскої зростанні в Ізраїлі, Північно-Західній Афріці та Испании, а основна частина ее ефірного масла Надходить на ринок з Марокко. Від масла ромашки блакитний воно сильно відрізняється, так что Використовують его Дещо по-ІНШОМУ, хоча деякі Способи! Застосування збігаються. На прайси це масло з'явилося недавно, и его дія поки Вівче не так добре, но аромат у него Приємний, свіжий, легкий и солодко-трав'яні, злегка віддає камфори.

З маслом ромашки марокканської добро делать масаж при шкірній сверблячці, вікліканому Деяк заболеваніямі- при алергії, м'язових болях и розтягнення - на 10 мл базового масла - 5 крапель ромашкового. Можна прійматі з ним розслаблюючий ванну: на повну ванну нужно 10 крапель - после таких ванн Швидко гояться дрібні подряпіні, тріщинки та Інші пошкодженню на коже.Внутрь его пріймають, як и масло ромашки блакитний, по 1-2 Краплі в 1 ч.л. варення або меду, запіваючі чаєм або водою, як болезаспокійлівій, антісептічна и спазмолітічній засіб. При депресивно станах та других проблемах з роботом нервової системи его налівають в аромалампу - 5 крапель на 15 кв. м приміщення.

Особливе протипоказань до! Застосування ефірніх масел ромашки різніх відів немає: чи не слід застосовуваті їх у першій половіні вагітності і разом з гомеопатічнімі Засоба - смороду нейтралізують їх дію.

Якщо не перевіщуваті рекомендовані дозуюч! Застосування, масло ромашки чи не Небезпечна и не токсичні.