Морська косметика: морська вода, бруд, водорості, сіль та інші дари моря. Користь косметики з дарів моря

Морська косметика

Морська косметика з кожним роком набуває все більшої популярності. Вона є одним з видів таласотерапії, різновиди SPA, що в перекладі з грецької мови означає «лікування морем».

Морська вода з усім її вмістом є робочим інструментом талассотерапевта, а це і морські водорості, і бруду, і сіль, і корали, і ікра, і морські бактерії.

Не так давно вчені навчилися робити витяжки з панцирів ракоподібних, екстракти з плавників риб.

Метою таласотерапії є насичення організму відсутніми макро- і мікроелементами, які у великій кількості присутні в морській воді - йод, кобальт, мідь, сірка, кальцій, калій, цинк, амінокислоти, що містяться у водоростях і так далі ...

Морська косметика - морська вода

Всі ми знаємо, що спрагу морською водою не вгамувати, але зате у неї багато інших застосувань. Хімічний склад морської води складний, з великим вмістом мінеральних солей та мікроелементів (селен, кобальт, цинк, мідь).

Морську воду часто використовують як основу косметичних засобів. Вона також входить в косметичні засоби у формі концентрату, який отримують випаровуванням морської води в призначених для цього басейнах. Таким же чином отримують і морську сіль.

Склад морської води близький до складу людської крові, завдяки чому вплив препаратів на її основі є природним.

Морська вода благотворно впливає на обмінні процеси, мікроциркуляцію крові, активізує процес оновлення крові, виводить токсини з організму.

Морська косметика - морська грязь

Саме з морською цілющої грязі і почалася морська косметика. Ще в стародавньому Римі після битв воїни відновлювалися в спеціальних грязьових басейнах, що сприяло швидкому загоєнню поранень. Цей цілющий ефект виходив через дуже високого вмісту в бруді мінералів.

Пелоїдотерапія - лікування грязями, дуже перспективний напрямок в таласотерапії. Лікувальна грязьова косметика, застосовувана регулярно, глибоко очищає шкіру і надає виражений омолоджуючий і оздоровлюючий ефект. Адже бруд складається з мікроскопічних часток, легко проникають через пори шкіри і розчиняють сальні пробки. Завдяки грязьовим процедурам зменшуються запальні процеси і роздратування, зникають шорсткості, рубці, пігментні плями, розгладжуються зморшки. Шкіра стає еластичною і пружною, бархатистою, відрізняється здоровим кольором обличчя.

Сірка, що міститься в бруді, розм'якшує роговий шар шкіри, сприяючи видаленню відмерлих клітин і знижуючи підвищену активність сальних залоз.

Широко застосовуються і грязьові обгортання в багатьох релаксирующих, що очищають і антицелюлітних програмах. Бруд має кремоподібну консистенцію і її легко наносити на шкіру, а також видаляти з неї. Але не тільки на шкіру надає морська грязь таке незвичайне вплив, вона покращує і стан волосся, а також шкіри голови.

Склад бруду унікальний, завдяки чому вона здатна зберігати задану температуру достатній час, щоб забезпечити глибоке прогрівання тканей.Грязі Мертвого моря є рекордсменом за вмістом мінеральних солей - в них міститься більше ста мінералів, мікроелементів і солей!


Морська косметика - водорості

Водорості - це найдавніші мешканці землі, перші її рослинні організми. Відомо близько 30 000 видів водоростей, з яких багато хто активно застосовуються як сировина для косметичної промисловості. У водоростях містяться речовини, які входять до складу засобів від целюліту, для зміцнення бюста, корекції фігури, для усунення ознак старіння.

Альгінотерапія - лікування водоростями. Саме водорості серед елементів моря вважаються першим засобом проти атонії (в'ялості) шкіри і целюліту. Колосальний запас поживних речовин містять морські водорості - натрій, калій, магній, кальцій, залізо, фосфор, хлор, йод, різні вітаміни і цукру - і все це сприяє нормалізації обміну речовин, виведенню токсинів і активізації роботи клітин шкіри.

До складу якісної косметики включають глибинні водорості, тому як водорості, які ростуть біля поверхні води, більшу частину цілющих властивостей втрачають.

Ламінарія - бура глибоководна водорість, що відрізняється високим вмістом йоду - елементу, який необхідний для синтезу гормонів, що підсилюють кисневе живлення клітин. Також йод знижує в'язкість крові і сприяє засвоєнню заліза, кальцію і фосфору.

Фукус - бура водорість, зростаюча на прибережних скелях, також відрізняється високим вмістом йоду. Поліфеноли фукуса мають дезінфікуючими та антисептичними властивостями, є натуральними антиоксидантами, і тим самим перешкоджають процесу старіння шкіри.

Ламінарія і фукус часто використовуються в антицелюлітних програмах і в засобах для корекції фігури.

Порфіру - червона морська водорість, яка містить велику кількість протеїну і жирних кислот, що беруть участь у будівництві клітинних мембран. Відіграє важливу роль в процесі оновлення шкірних покривів. Провітамін А, що міститься у водорості порфіри, забезпечує нормальну життєдіяльність клітин.

Літотамніум - червона глибоководна водорість, багата фтором, фосфором, магнієм і кальцієм, які беруть участь у відновленні мінерального балансу в організмі.

Пальмарія пальматта - червона морська водорість, яка зменшує набряклість, сприяє виведенню рідини з жирової тканини. Вітаміни групи В, що входять до її складу, зміцнюють стінки кровоносних судин.

Фітопланктон - одноклітинна водорість, що відрізняється високим вмістом мінеральних речовин (магнію, натрію, кальцію), вітамінів A, C, E і білка. Захищає шкіру від дії шкідливих факторів навколишнього середовища, стимулює вироблення колагену, активізує обмінні процеси в клітинах, сприяє збереженню тонусу і еластичності шкіри.

Хлорела - зелена мікроскопічна водорість, яка містить велику кількість ліпідів. Зволожує шкіру, перешкоджає руйнуванню волокон еластину і колагену, уповільнює процес старіння.

Спіруліна - синьо-зелена водорість, найбільш часто використовувана в косметиці, що омолоджує. Склад її унікальний - бета-каротин, вітаміни A, D, B1, B2, B3, B6, B12, K, F, мікро- і макроелементи: селен, цинк, хром, мідь, кальцій, фосфор, залізо. Спіруліна покращує шкірні обмінні процеси, захищає клітини від вільних радикалів, виводить токсини і шлаки, зміцнює клітинну мембрану. Але найголовніше - внаслідок цього, вона надає інтенсивну омолоджуючу дію.

Морська косметика - морська сіль

Морська косметика

Морська сіль - це природне бальнеологічне засіб. Хлористий натрій - основна діюча речовина. Також морська сіль містить в збалансованому співвідношенні комплекс біологічно активних елементів (натрій, калій, магній, кальцій, літій, залізо, хром, мідь, марганець, бор, молібден та інші). Морська сіль діє на шкіру дратівливо, викликаючи прилив крові і посилюючи поділ клітин, що прискорює оновлення пошкоджених покривів.

Морська сіль є хорошим засобом проти стресів і спазмів, так як вона покращує обмін речовин, стимулює вегетативну нервову систему і активізує діяльність епіфіза (шишкоподібної залози), позитивно діючи на тонус шкіри. Активно застосовується в косметології, а також для прийняття ванн.

Дуже ефективно використання морських солей при лікуванні целюліту, одночасно з використанням інших антицелюлітних методів.


Водні процедури з морською сіллю потрібно починати з очищення шкіри за допомогою скрабу. Потім приготувати ванну з морськими солями (можна з додаванням ефірних масел).

Приймати ванну потрібно при температурі не вище 39 градусів, протягом 15-20 хвилин щодня або через день, курсом в 10-15 процедур. Гаряча вода негативно впливає на стан шкіри, вона розчиняє шкірний жир і шкіра пересушується. Тепла вода діє м'якше і корисніше. Ванни з морською сіллю протипоказані особам, які страждають серцево-судинними захворюваннями, так як в цьому випадку рівень води у ванні повинен бути нижче області серця.

Морська сіль активізує виведення з тканин води, не висушуючи при цьому шкіру.

Концентрація солі на одну ванну - від 100 грам до 1 кг.

Для отримання лікувально-профілактичного або косметичного ефекту на ванну достатньо 100-300 м

Лікувальна концентрація становить до 1 кг солі на ванну.

Для окремого занурення рук, ніг, стоп, достатньо 250 грам солі для зняття втоми.

Косметична процедура - 20 грам солі на літр.

Після прийому ванни потрібно обполоснутися теплою водою і закутатися в ковдру.

Морська косметика це ще й інші дари моря.

  • Екстракт коралів часто вводять до складу лаків для нігтів - для зміцнення нігтьової пластини.
  • Чорна ікра дає екстракти з величезною кількістю поживних речовин, яких потребує шкіра - незамінні жирні кислоти, вітаміни, зволожуючі комплекси і багато інших. Витяжка з чорної ікри сприяє утворенню в шкірі колагену і еластину. Використовується в косметиці, що омолоджує для зрілої шкіри.
  • Витяжки з печінки деяких видів морських риб є джерелами незамінних жирних кислот.
  • З акулячих плавників і хрящів, з устриць добувають морський колаген і мукополісахариди. Морський колаген подібний по структурі з нашим колагеном, і він засвоюється шкірою краще, ніж тваринний, покращуючи структуру шкіри і сприяючи розгладженню зморшок.
  • З панцирів ракоподібних добувають хітозан і гіалуронову кислоту морських бактерій. Хтозна захищає від агресивного впливу навколишнього середовища.
  • З морських черепашок роблять порошок для дермабразії. Властивості перлів використовуються для уповільнення процесу старіння шкіри і для розгладження глибоких і дрібних зморшок. Екстракт перлів багатий кальцієм, що володіє високою біологічною активністю, що регулює процеси, пов'язані з утворення енергії і виводить вільні радикали.
    Перловий порошок використовується як відбілюючий компонент. Він також регулює водний і мінеральний баланс шкіри, вирівнює колір обличчя, активізує регенерацію клітин.

Лікувальна морська косметика допомагає успішно боротися з випаданням волосся, з шкірними захворюваннями - дерматит і псоріаз, запалення, почервоніння, пересихання, лущення, сухість, печіння шкіри, її роздратування. А також зменшити об'єм стегон, омолодити організм, поліпшити стан волосся ... Морська косметика легка в обігу і застосуванні в домашніх умовах.