Жири в косметиці. Жирові основи косметичних засобів

жири в косметиці

У косметиці використовують тваринні, рослинні і мінеральні жири. Це можуть бути найрізноманітніші речовини: бджолиний віск, спермацет, масло какао, ланолін, масла рослинного походження - оливкова, кукурудзяна, соевое- кісточкові масла - персикове, абрикосове, мигдальне, слівовое- похідні кашалотового жиру, касторове масло, стеарин, гліцерин, цетиолан та інші. Рослинні олії непогано живлять шкіру. Корисними вважаються і кісточкові масла.

  • Абрикосова олія заповнює втрату шкірного жиру, захищає від несприятливих впливів, ефективно при в'янучої зрілої шкірі і для профілактики зморшок. Допомагає при опіках і тріщинах на шкірі. Застосовується як пляжного і масажного масел для грудних і маленьких дітей. Корисно для волосся і нігтів.
  • Олія з виноградних кісточок уповільнює процеси старіння. Регенерує і зволожує шкіру, зберігає її еластичність і свіжість, загоює рани, опіки, потертості.
  • Масло жожоба захищає від ультрафіолетових променів і використовується для регенерації шкіри після сонячних опіків, сприяє збереженню вологи в шкірі навіть в суху погоду.
  • Масло зародків пшениці відрізняється високим вмістом вітаміну Е, каротиноїдів і вітаміну F. Зміцнює клітини шкіри, нейтралізує шкідливий вплив вільних радикалів ^ запобігає старінню шкіри і поява зморшок. Сприяє відновленню та збереженню еластичності і пружності шкіри і волосся, нормалізує внутрішньоклітинний обмін речовин. Зволожує шкіру, розгладжує зморшки.
  • Мигдальне масло має сильні регенераційні і заспокійливі властивості.
  • Масло персика ефективно проти зморшок, надає шкірі бархатистість, м'якість і пружність.

Тваринні жири використовують рідше, ніж рослинні, так як повністю вони не вбираються, а покривають плівкою поверхню шкіри, ускладнюючи її дихання. Однак деякі жири містять корисні речовини, які не зустрічаються в маслах. Найбільш популярними жирами, що використовуються при виготовленні кремів, є ланолін і спермацет.


  • Ланолін, або вовняний віск, - це тваринний віск, який отримують при промиванні вовни овець. Після сушіння, окислення і нейтралізації шкірного овечого жиру виходить ланолін. Він містить вос-коподобние речовини, жирні кислоти і складні ефіри холестерину і ізохолестеріна. Ланолін застосовується для зволоження шкіри, посилення кровообігу і, відповідно, інтенсифікації обміну речовин. Походження ланоліну визначає його алергенні властивості.
    Похідне ланоліну - поліетиленгліколь ланолін - володіє таким же пом'якшувальну дію, при цьому рідше викликає алергію.
  • Спермацет - Тваринний віск, який видобувається з фіброзного мішка, що знаходиться в голові кашалота. Спермацет використовують як пом'якшувальну кошти, а також як засіб для зменшення больових відчуттів при сонячних опіках і роздратуванні. Іноді зустрічаються косметичні композиції на основі норкового жиру. Норка - єдина тварина, яка не має шкірних хвороб. Норковий жир володіє великою регенерує силою. Він містить тригліцериди пальмітоолеїнової кислоти, які стимулюють ліпідний обмін в шкірі (в рослинних оліях ця кислота не зустрічається, як і в майже всіх маслах тваринного походження). Крем з норковим жиром загоює дрібні рани і знімає свербіж і печіння після укусів комах. Так як норковий жир відрізняється вираженими фотозахисними властивостями, його додають в препарати від засмаги. Крім того, на нього рідко буває алергія. Але не завжди натуральні жири йдуть на користь шкірі.

Відомі випадки, коли вони служили причиною запальних процесів. Тому були створені напівсинтетичні (Саломаси, тверде касторове масло) і синтетичні жири (ізопропілміристат, ізопропілпальмітат, ізопропіллаурінат та ін.). Їх вводять до складу косметичних засобів, якщо присутність натуральних жирів небажано. Широко використовується в косметиці мінеральне масло. Правда, останнім часом з'явився ряд публікацій про його не надто сприятливий вплив на шкіру. Нанесене на шкіру, масло утворює тонку водонепроникну плівку, яка затримує виділяються клітинами токсичні речовини і не дає шкірі дихати. Мінеральне масло саме по собі може викликати алергічну реакцію, крім того, воно заважає засвоєнню вітамінів А, Е і D.

Жирові засоби довго зберігаються на поверхні шкіри, добре захищають шкіру від випаровування вологи, але не здатні заповнити її брак. Вважається допустимим застосування кремів на жировій основі для проблемної сухої шкіри і тільки як тимчасовий засіб.